Baba ve Çocuk Diyalogu Nasıl Olmalıdır?
Çocuklar üzerinde ebeveynlerin etkilerinin önemli bir yere sahip olması ve çocuğun ileriki yaşlarındaki sosyal ve psikolojik durumunun sağlıklı olması için, baba ve çocuk diyalogu nasıl olmalıdır? Sorusunun cevaplarını bilmek ve buna göre hareket edebilmek ciddi bir öneme sahiptir.
Çocuğun özellikle psikolojik gelişiminin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için, anne ve babaya çok iş düşmektedir. Bunun başında ise, çocukla kurulacak sağlam bir iletişim gelmektedir. Çocukların anneleri ile iletişimi farklı iken, baba ile iletişimleri de farklı olmalı baba-çocuk ilişkisi sağlam temeller üzerinde yükselmelidir.
Baba ve Çocuk Diyalogu Nasıl Olmalıdır?
Dış Dünyaya Hazırlık Yapılmalıdır
Çocuğun dış dünya ile olan bağlantısında sağlıklı bir iletişim kurulabilmesindeki en büyük rol, babalara aittir. Çocuğun toplumla olan bağlantısı sağlanırken aşağıda sayılacak hatalardan uzak durulmalı, bir bütün halinde tüm öneriler mümkün olduğu kadar dikkate alınmalıdır.
Özgüven Sağlanmalı Ancak Abartılmamalıdır
Bir babanın çocukları üzerindeki en büyük etkilerinden biri, çocuğa özgüven sağlanmasıdır. Ancak özgüvenin abartılması, yaptığı şeylerdeki başarının çok ötesinde övülmesi ve daha fazlasını yapacağına çocuğun inandırılması, ileriki yaşlarda ciddi hayal kırıklıklarına yol açacaktır.
Çocuğun büyük hayal kırıklıkları yaşayarak psikolojisinin olumsuz etkilenmemesi için özgüven aşılamak kadar, hayatta başarısızlığında insanlar için olduğunu ve bir yere kadar başarmak için devam edilmesi gerektiği aşılanmalıdır.

İletişimde Tavır Önemlidir
Çocuklarla kurulacak iletişimde onunla bir yetişkin gibi diyalog kurarken, bir yandan da onun çocuk olduğunu unutmayarak daha anlaşılır olunmalıdır. Onlarda kafa karışıklığına neden olabilecek tavır ve söylemlerden uzak durarak daha anlaşılır davranmak ve onları bir şey anlatırken ciddiye almak, sağlıklı iletişim için önemlidir.
Kıyaslama Yapmayın
Ebeveyn ve çocuk ilişkilerinden yapılan en önemli hatalardan biri, başkaları ile kıyaslama yapmaktır. Çocuğunuzu hiçbir şekilde başkaları ile kıyaslamayın. Yaratılış itibariyle her insanın fiziksel özellikleri nasıl farklı ise, beynin çalışması, düşünce yapısı, algılaması ve bunu gerçekleşmesi gibi fiziksel olmayan özelliklerde farklıdır.
Onun en iyi şekilde yapıp başarabilmesi için destek olurken, başarısız olduğu durumlarda ise kesinlikle başka başarılar ile çocuğun kıyaslanmaması gerekir. Özellikle babalar, bu konuda çok daha dikkatli olmalıdır.
Eleştirileriniz Sınırlı Olsun
Baba ve çocuk diyalogu nasıl olmalıdır? Sorusuna vereceğimiz bu cevap, bu konuda en önemlilerden biridir. Herkes gibi çocuklarında belirli şartlara bağlı olarak eleştirilmesi, psikolojik anlamda ileride onun için fayda sağlayacaktır.
Ancak çocuğunuzu eleştirirken daha yapıcı şekilde, aşağılamadan ve kıyaslama yapmadan yapmanız gerekir.
Anne ve çocuk diyalogu nasıl olmalıdır? yazımızı okuyarak, çocuk gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.