Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Bebekler Anne Karnında Nasıl Beslenir?

0 7.898

Bebekler anne karnında nasıl beslenir? Sorusu, muhakkak ki anne adaylarının ve babanın cevabını merak ettiği soruların başında gelmektedir. Anne karnında bebek beslenmesi hakkında uzman açıklamaları dikkate alınarak derlediğimiz bu yazıda, merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Bebeklerin anne karnındayken bir suyun içerisinde yaşıyor olmaları, onların nasıl beslendiklerini ve nefes aldıklarını her zaman merak konusu haline getirmiştir. Bebeğin beslenmesini ve nefes almasını sağlayan muhteşem bir düzeneğin anne ile bebek arasında kurduğu bağlantı, bebeğin rahim içerisinde adeta bir suyun içerisinde nasıl beslendiğinin en önemli cevabıdır.

Bebekler Anne Karnında Nasıl Beslenir?

Bebeklerin anne karnında beslenmeleri ve nefes almaları, göbek kordonu ve plasenta ile mümkün olmaktadır. Birbirini tamamlayan bu iki unsur, bebek doğana kadar onun geçici organı olarak kabul edilir ve birbirini tamamlasalar da ayrı ayrı görevleri bulunup, bu görevlerin sağlıklı şekilde yerine gelmesiyle birlikte bebeğin beslenmesi ve nefes alması sağlanır.

Plasenta bebeğin ihtiyaç duyduğu oksijeni annenin kanından almak ile görevli geçici bir organken, göbek kordonu ise anne kanından alınan oksijenin bebeğe taşınarak nefes almasını ve beslenmesini sağlamaktadır. Yani bilinenin aksine bebek anne karnındayken hiçbir şekilde ağız yoluyla beslenmeyip, göbek kordonu sayesinde doğrudan göbek yolu ile beslenmektedir.

Plasenta Nedir, Ne İşe Yarar?

Plasenta konusunu biraz daha açacak olursak, süngeri andıran bir yapıya sahip olan bu geçici organ, spermin anne rahminde döllenmesinden sonra oluşmaya başlamakta ve ilk aşamadan itibaren rahimde döllenen spermlerin ve sonrasında oluşan bebeğin beslenmesi için aktif bir şekilde çalışmaktadır. Özellikle gebeliğin 4. Haftasından sonra çok daha belirgin olan Plasenta, rahim mukozası ve yumurtayı saran liflerin birleşmesiyle oluşmaktadır.

Bebeğin oluşumu esnasında ortaya çıkan liflerin içerisinde, göbek kordonu ile bağlantılı küçük damarlar bulunmaktadır. Bu liflerde göllenmiş vaziyette bulunan anne kanından oksijeni ve bebeğin beslenmesine yarayan maddeleri alınır. Alınan besleyici maddeler, göbek kordonu ile bağlı olduğu damarlar vasıtası ile bebeğe iletmektedir.

Kordon ile lifler içerisinde bulunan kan gölleri, anne ile bebek kanının karışmadığı bir yapıya sahiptir. Plasenta anne ve bebek kanını kordon yardımı ile buluştursa da mucizevî bir şekilde bu kanların birbirine karışmasına da engel olmaktadır.

Plasenta göbek kordonu vasıtası ile anne kanından aldığı oksijenin bebeğe taşınmasına yardımcı olduğu gibi, anne tarafından alınan tuz, fosfor, kalsiyum, su, şeker gibi birçok maddenin de bebeğe ulaşmasını sağlamaktadır. Ancak bunu yaparken muhteşem bir filtre özelliği kullanmakta ve bu maddelerden sadece bebeğin yapısında sindirilebilir derecede olanları almaktadır.

Gebelikte Sağlıklı Beslenmek Bebeği Etkiliyor mu?

Yukarıda Plasenta ve göbek bağının işlevlerine bakıldığında, bebeğin anne beslenmesinden faydalandığı açık bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle hamilelik sürecinde sağlıklı beslenmek ve sağlıksız unsurlardan uzak durmak, ciddi önem taşımaktadır. bebeğin sağlığı açısından da önem taşımakta ve bebeğin beslenmesinde önemli rol oynamaktadır.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.