Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Doğum Korkusu Nasıl Yenilir?

0 975

Bebek sahibi olup büyük bir aile olmak her anne ve babanın hayalidir. Ancak anne adayları dokuz aylık bu süreç içerisinde büyük bir stresle baş başa kalmaktadır. Doğum korkusu olan anne adayları sürekli olarak kafalarında “Ya acıyla baş edemezsem ne olacak?”, “Canım çok yanacak mı?”, “Ya doktorum orada olmazsa?” gibi sorularla kendilerini daha da korkutmaktadır. Doğumun gerçekleşeceği günün yakınlaşması ile bu korku ve bu stres iki katına çıkmaktadır. Doğum korkusunu aşmayı öğrenmelisiniz. Peki doğum korkusunu nasıl yenebiliriz diye soruyorsanız sizin için birkaç önerimiz var.

Birçok kadının doğum yapma korkusundan dolayı ‘Tokofobi’  diye bir şey geliştirdiklerini biliyor muydunuz? Hamile olan birçok kadın doğum yapma ile ilgili her şeyi tahmin ederek bu korkuyu daha da arttırmaktadır.

Epizyotomi:

Anne adaylarının en çok korktuğu şeylerden birisi anüs ve vajina arasındaki epizyotomi dokusudur. Bu doku bebeğin daha rahat bir şekilde gelmesini sağlamak için yırtılmaktadır. Günümüzde vajinal doku buna doğal bir şekilde kendi kendine izin vermektedir. Ebeler bu işlemi çok nadir yapmaktadır.

Vajina yırtılması:

Vajinanın yırtılması birçok anne adayını korkutan başka bir durumdur. Ama endişe etmemeye çalışın. Çünkü birçok kadın doğumunu gerçekleştirdikten sonra ufak da olsa bir vajinal yırtılma ile karşılaşmıştır. Ancak bu durumu en aza indirgemek için doğumdan birkaç hafta önce perine masaj yaptırabilirsiniz.

Sezaryen:

Ameliyat gerektiren her şey oldukça korkutucudur bu yüzden sezaryen olasılığını düşünmek sizi endişeli hissettirmek için yeterli olacaktır. Ancak böyle bir ihtimalin de olabileceğini kabul etmelisiniz.

Hamilelik sırasında doğum korkunuzu azaltmanın birçok yöntemi mevcuttur. Aşağıda sizin için yazdıklarımızı uygularsanız en azından stresinizi daha da azaltabilirsiniz.

 

1.Birisiyle konuşun

Ne zaman kendinizi doğum yapma konusunda oldukça endişeli ve kaygılı hissederseniz daima telefonunuzu yanınızda bulundurun ve birisini arayarak konuşun. Güvendiğiniz bir insanla bu konuyu konuşmak sizi daha da sakin hissettirecektir ve korkularınızı hafifletecektir. Aynı zamanda doktorunuzla da bu endişelerinizi paylaşabilirsiniz. Doktorunuzun sizi rahatlatması sizi güvende hissettirecektir. Korkularınızı ve endişelerinizi içinize atmak yerine dile getirmek daha iyi olacaktır.

2.Dua edin

Eğer bir dini inanca mensup iseniz dua etmeniz hem maneviyatınızı güçlendirecektir hem de kendinizi daha güvende hissetmenize sebep olacaktır. Duanın gücü ile iç huzurunuzu kolay bir şekilde bulabilirsiniz.

3.Nefes alın

Doğum korkunuzu yenmenize yardımcı olabilecek bir diğer teknik ise nefes almanızdır. Evet bu kadar basit ancak bu kadar da güçlü bir etkendir. Nefes rahatlamaları otomatik olarak sizi sakinleştirerek daha olumlu bir moda sokacaktır. Evinizde boş bir odaya giderek nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Ancak rahat edecek bir şekilde oturmayı, gözlerinizi kapatmayı ve yavaşça nefes alıp vermeyi unutmayın!

 

4.Hazırlıklı olun

Doğumu gerçekleştirmeden önce daima hazırlıklı olup olmadığınızdan emin olun. Hastane çantanızın tamam olduğundan mutlaka emin olmaya çalışın.

5.Açık fikirli olun

Açık fikirli olmanın korkularınızı yenmenizde büyük bir etkisi olacaktır. Olabilecek ve olmayabilecek ihtimaller senaryolarını düşünün ve bunlarla pozitif olarak baş etmeye çalışın. Örneğin; normal bir doğum yapmaya karar verdiniz ancak bebeğinizin ters döndüğünü ve bu yüzden sezaryen doğumu yapacağınızı düşünün. Bu olasılığı nasıl pozitif bir duruma dönüştürebilirsiniz? Açık fikirli olmak durumu kontrol etmenizde size çok fayda sağlayacaktır.

6.Pozitif kalın ve kendinizi eğitin!

Doğumunuzla ilgili hiçbir negatif şey düşünmemeye çalışın. Bunun yerine olabilecek güzel ve olumlu şeylere odaklanın. Pozitif bir zihne sahip olduğunuzda pozitif şeyler olur. Pozitif kalarak doğum korkunuzun üstesinden geleceksiniz! Aynı zamanda kendinizi de çocuk doğumu konusunda eğitmeye çalışın. Bir hamilelik sınıfına gidin ya da kitaplar, bloglar, dergiler hatta Youtube videoları izleyin.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.