Yeni anne ve baba adayı olacağını öğrenen çiftler oldukça heyecanlı bir dönem geçirmektedir. Düzenli olarak doktor kontrollerine giden çiftler bebeklerinin sağlığı ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmektedirler. Bebeklerinin sağlığı ile ilgili her şeyi yakından takip etmek isteyen çiftlerin doğum ile ilgili tıbbi terimleri bilmesi gerekmektedir. Böylelikle doktorlarını daha rahat bir şekilde anlayacak olan çiftler bebeklerle ilgili kitaplar okuduklarında da zorluk yaşamayacaklardır. Doğum ile ilgili bilgi sahibi olmaya özen göstermeye çalışan çiftler bebeklerinin büyümesini böylelikle daha yakından takip edecektir. Biz de sizler için hamilelik sırasında bilmeniz gereken tıbbi terimlerin bir listesini oluşturduk.
İşte hamilelikle ilgili öğrenmeniz gereken o terimler:
Amniyotik sıvı: Rahimde bebeği saran sıvı.
Braxton Hicks kasılmaları: Braxton Hicks kasılmaları çok fazla ağrılı değildir ve gerçek kasılmalar kadar acı verici değildir ancak bu kasılmalar hamileliğin erken dönemlerinden itibaren görülmektedir.
Dış gebelik: Ektopik gebelik olarak da bilinen bu durum yumurtanın rahim dışına implante olması ile ortaya çıkmaktadır. Bu hamilelik anne adayı için de çok tehlikeli olabilir bu yüzden gebeliği sonlandırmak tek seçenektir.
Düşük: Embriyo ya da fetüs annenin rahminin dışarında yaşayamazsa düşük gerçekleşir. Birçok doktor düşüklerin hamilelikten 20 hafta önce olduğunu söylemektedir.
Embriyo: Sperm ve yumurtanın döllendikten sonra geldiği yapıya denmektedir. Gebeliğin sekizinci haftasına kadar bu yapıya embriyo denilir.
Epidural: Vücudun alt kısmını uyuşturmak için kullanılan ilaçtır bu işlem doğum sırasında en çok kullanılan anestezi türüdür.
Fetüs: Daha önce embroyio olarak bilinen yapının sekizinci haftadan sonra fetüs olarak adlandırılmaktadır.
Folik Asit: Annenin daha sağlıklı bir hamilelik geçirmesini sağlayacak olan bir vitamin takviyesidir. Folik Asit’i hamilelik öncesinden itibaren almaya başlarsanız birçok hastalığı engelleyebilirsiniz.
İkili test: Hamileliğin on birinci ve on dördüncü haftalarında bebeğin down sendromlu ya da koromomal gibi rahatsızlıklara sahip olup olmadığı tanısını koymak için yapılan bir test türüdür.
Nişan: Gebeliğin son dönemlerine doğru annenin vajinasından kan gelmesidir.
Plasenta: Rahim duvarı ile bağlantısı olan organdır aynı zamanda göbek kordonu ile bebeğin beslenmesini sağlamaktadır.
Premature bebek: 37 haftası dolmadan önce dünyaya gelen bebeklere premature bebekler denmektedir. Premature bebeklerin organları ve bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediği iççin risk altındadırlar.
Serviks: Serviks rahmi vajinaya bağlayan en alt kısım olarak bilinmektedir. Bebeklerin normal doğum olarak dünyaya gelebilmesi için serviksi geçmesi gerekmektedir.
Sezaryen: Rahim ve karın duvarının kesilerek fetüsü çıkarma işlemidir. Günümüzde en çok tercih edilen doğum yöntemleri arasında yer almaktadır.
Spina Bifida: Hamileliğin ilk aylarında ortaya çıkan bir doğum defektidir. Bebeğin omurgası tam olarak kapanmaz bir omuriliğin bir kısmı açıkta kalır. Spina bifida’nın bir tedavisi yoktur ancak çeşitli tedaviler bulunmaktadır.
Spinal: Bel omurları arasında verilen bir anestezi çeşididir. Çok kısa bir süre içerisinde etkisini gösterir ve bedenin alt tarafını tamamen etkisiz hale getirir.
Suni sancı: Anne adayına oksitosin hormonu verilerek doğum işlemini hızlandırmak.
Toksoplazma: Az pişmiş ya da çiğ et ürünlerinden bulaşan bir enfeksiyon türüdür.
Trimester: Hamilelik sırasında fetal gelişimin üç aylık olarak ifade edildiği zaman aralığıdır. Hamilelikte tam olarak üç trimester vardır. İlk trimester hamileliğin ilk üç ayıdır. Baş dönmesi, mide bulantısı, yorgunluk, baş ağrısı gibi hamilelik semptomları bu aylarda bulunmaktadır. İkinci trimester ise hamileliğin sonraki üç ayıdır. Bu dönemde ise anneler bebeklerinin hareketlerini hissetmektedirler. Üçüncü ve son trimester ise hamileliğin son üç ayıdır ve bu dönemde anneler bebeklerinin ve kendilerinin sağlık kontrolü için sık sık doktora giderler.
Tüp bebek: Günümüzde çocuk sahibi olmada zorlanan çiftlerin tercih ettiği bir yöntemdir. Tüp bebek için annenin yumurtası ve babanın spermi klinik bir ortamda birleştirilir ve döllenme gerçekleşince bu yapı annenin rahminin içerisine yerleştirilir
Üçlü test: Hamileliğin on beşinci ve yirminci haftaları arasında bebeğin omurgasal ya da down sendromlu olup olmadığı tanısını koymak için yapılan bir test türüdür.
Vajina: Doğumu gerçekleştiren kanal
Yumurta dondurmak: Doğurganlığını korumak isteyen anne adaylarının yaptığı bir koruma yöntemidir. Böylelikle doğurganlığınız korunmuş olur. Ardından yumurtalarınızı çözerek içerisine sperm konulur ve sonrasında bu birleşim rahminize yerleştirilerek hamile kalmanız sağlanır.