Yeni annelerin özellikle sezeryan doğum sonrası kilo vermesi ve annenin vücudunun yeniden toplarlanmasını sağlamak için beslenme şekli çok önemlidir. İyileşmek için zamana ihtiyacınızın olacağı bu süreçte yeterince dinlenerek ve dengeli diyet uygulayarak süreci hızlandırabilirsiniz.
Sezaryen doğum sonrası beslenme sadece kilo vermeyi hızlandırmaz aynı zamanda bebeğinizin ihtiyacı olan sütün daha fazla çıkmasını sağlar.
Peki bu önemli süreçte size faydalı olacak besinler nelerdir? Aynı zamanda sezeryan doğum sonrası ne yemeli ne yememelisiniz detaylı inceleyelim.
Sezeryan doğum sonrası diyet olarak da bilinen bu beslenme biçimi sizin iyileşme sürecinizi hızlandırır ve vücut enerji seviyenizi yükseltir.
Sezaryen Doğum Sonrası Diyet
Dengeli bir diyet yapmak iyileşmenizi sağlayacağı gibi anne sütü aracılığıyla bebeğinizi de sağlıklı olarak besler. Doğumdan sonra ihtiyacınız olacak bu gıdalara ve diyete beraber bakalım.
Su
Sağlıklı yaşamın temel taşı olan su hamilelikten kala ödemi atmanıza yardımcı olduğu gibi emziren annelerin beslenmesi için de olmazsa olmaz besinidir. Emziren annelerin günde 3 litre su içmesi önerilir. Kahve ve çay gibi sütü azaltacak içeceklerden sakınmalısınız.
Komposto
Doğum yapmış yeni annelere çoğu hastanede daha gözlem altındayken az şekerli kayısı kompostosu verildiğini gözlemlemişsinizdir. Üzüm ve erik kompostosı da kayısı kompostosu gibi doğum sonrası kabızlığı yenmenize yardımcı olur ve bağırsaklarınızı düzene sokar. Ayrıca annenin sütünün artmasını ve gelmesini sağlamaktadır. Emzirirken beslenme planı yapıyorsanız kompostonuzu unutmamalısınız.
Proteinler
Proteinler yeni hücre oluşumunu sağlamaktadır ve iyileşmeniz için çok önemlidir. Protein içeren gıdalar doku iyileşmesini kolaylaştırır ve kaslarınızın tekrar eski haline gelmesine yardımcı olur.
Proteinin bol bol olduğu özellikle süt ve süt ürünlerinde, balık, yumurta, süt, et çeşitleri, bezelye ve kuru fasulye tüketebilirsiniz. Emziren bir annenin ortalama 20 gr proteine ihtiyacı vardır.
C Vitamini
Bağışıklık sistemini en hızlı bir biçimde güçlendiren ve düzelten c vitaminleri portakalda, domateste, patateste, borkoli sebzesinde, çilekte oldukça fazladır. Emziren annelerin ortalama günlük 110 gr. vitamini alması önerilmektedir.
Multivitaminler
Ülkemizde multivitaminler konusunda çok bilgili kullanım olmasa da sezaryen doğum sonrası doktorunuzun vereceği multivitaminler iyileşme sürecinize yardımcı olabilir.
Demir
Gerek normal gerekse sezaryen doğum sonrası demir seviyeniz önemlidir. En çok yumurtanın sarısında, incir, kırmızı et, kuru fasulyede bulunan Demir besinlerini tüketebilirisiniz. Eksikliği kadar fazlalığıda kilo vermenizi zorlaştırır. Vücudunuzda fazla demir olması bağırsak sizsteminizi bozarak kabızlık yaşamanıza neden olabilir. Günde ortalama 10 mg. demir alınması doktorlar tarafından önerilmektedir.
Kalsiyum
Hamileliğinizin son döneminde ve lohusalıkta fazla hareketsiz kalmış olabilirisiniz. Sezaryen doğum sonrası beslenme kriterlerinden biri de kalsiyum alımınızı fazlalaştırarak kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirmenizdir. En fazla kalsiyum süt, peynir, lahana ve ıspanakta bulunur.
Yeni Doğum Yapan Anne Ne Yemeli
- Su kaybı doğum sırasında çok olduğundan su kaybını ve kabızlık problemini önlemek için bol su tüketilmelidir. Sıvı tüketimi bağırsak hareketlerini düzene sokar. Ödemi atmanıza yardımcı olur.
- Az yağlı süt, ayran, narenciye suları, bitki çayları içilebilir.
- Omega 3 açısından zengin balıklar tüketilmelidir.
- Yoğurt tüketimi kalsiyum ve çinko ihtiyacınızı karşılar.
- Kalsiyum açısından zengin beyaz peynir doğum yapan anneler için önemli besin kaynağıdır.
Yeni Doğum Yapan Anne Ne Yememeli
Sezaryen doğum sonrası meydana gelen dikişlerden dolayı hareket etmeniz belli bir süre zorlaşacaktır. Fiziksel aktivitelerinizin azalacağı bu dönemde yağlı yiyeceklerden, Sezeryan doğum sonrası diyet için hamur işlerinden ve hazır abur cubur diye tabir edilen gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Size gaz yaptıracak gazlı içeceklerden uzak durmalısınız.
- Kahve ve çayı olduğunda az tüketmelisiniz.
- Alkol süt oluşumunu azaltacağı için uzak durulmalıdır.
- Gaz yapabilecek olan kırmızı barbunyadan uzak durulmalıdır.
- Çok soğuk veya çok sıcak yiyecek ve içeceklerden sakınmalısınız.
- Evde yapılan yemeği hiç bir retaurantdaki hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
Normal doğum veya sezeryan doğum sonrası diyetin yeri önemlidir. Vücudunuz zorlu bir süreçten geçmiş ve kaybettiği gücü yerine yenide koyması gerekmektir.